Uudistettu informaatioportaali varmistaa tiedon yhdenmukaisuuden
”MIP-projektissa saimme valjastettua teknologian konkreettisesti argeologisten löytöjen ja rakennusten historian tallentamiseen.”
Ville Heino, Senior Software Engineer, ATR Soft Oy
Tarve
Turun museokeskuksella on ollut käytössä museoiden informaatioportaalin (MIP) eri versioita jo useita vuosia. Vuonna 2016 ATR Soft tuli mukaan projektiin.
Tavoitteena oli tehdä uusi järjestelmä vanhan tilalle ja siirtää vanhan järjestelmän tiedot uuteen järjestelmään. Lisäksi haluttiin siirtää myös useissa erillisissä Access-tietokannoissa olevat arkeologiset tutkimukset uuteen järjestelmään ja yhdenmukaistaa Accessien sisältämät tiedot. Aikaisemmin tiedot olivat lukuisissa erillisissä Access-tietokannoissa, eivätkä Accessin lomakkeet ohjanneet käyttäjiä tietojen tallentamisessa.
Paikkatieto on merkittävässä roolissa, joten uuden informaatioportaalin version tulisi mahdollistaa myös karttapohjainen lähestymistapa tiedon syöttämiseen ja hallintaan.
Ratkaisu
Alun perin ATR Softin tehtävänä oli kehittää pelkästään käyttöliittymä, mutta nopeasti projekti laajeni sisältämään myös backendin kehittämisen.
MIP:in käyttöliittymä toteutettiin selainpohjaiseksi ja backend Laravel-frameworkilla. Karttatoiminnallisuuksista vastaa OpenLayers-kirjasto ja GeoServer-paikkatietopalvelin. MIP:istä on mahdollista julkaista tietoja GeoServerin kautta WMS-muodossa. Raportteja MIP:issä tehdään hyödyntämällä JasperReports-raporttikirjastoa.
Sovelluksessa tutkijoiden on mahdollista hallita inventointiprojekteja ja arkeologisia tutkimuksia ja sovellus ohjaa käyttäjiä tietojen syöttämisessä.
Turun kaupunki julkaisi ratkaisun avoimena lähdekoodina, ja se on nykyisin käytössä myös kahden muun kaupungin museossa.
Teknologiat
Toteutusteknologioina toimivat mm. PHP, JavaScript, Java, GeoServer, Postgres, PostGIS, integraatiot, rajapinnat, raportointi