Datan määrä kasvaa jatkuvasti tietoyhteiskunnassamme. Verkon hakukoneet ja erilaisia hakutoimintoja sisältävät alustat ovat jo varsin kehittyneitä. Etenkin Google-haku on tuttu käytännössä kaikille internetiä käyttäville. Perushaun lisäksi Google on kehittänyt optimoituja hakutoimintoja ainakin kuville, videoille, ostoksille, kirjoille, matkoille, rahoitukselle ja akateemisille julkaisuille. Näiden helppokäyttöisyys luo korkeat odotukset myös kaikille muille hakusovelluksille ja -toiminnoille.
Google-haun ja muiden avoimesti saatavilla olevien hakusovellusten lisäksi tarvitaan myös hakukoneita tiedon etsimiseen organisaatioiden sisäisistä järjestelmistä. On erittäin todennäköistä, että jokin valmis ratkaisu ei riitä organisaatiolle, vaan sisäiseen käyttöön tarkoitettu hakusovellus pitää räätälöidä organisaation ja käyttäjien tarpeiden mukaan. Tiedon ja tiedonhallinnan optimoiduilla hakutoiminnoilla voi olla suuri vaikutus organisaation kokonaissuorituskykyyn, jos henkilöstö käyttää näitä toimintoja usein.
Nykyaikaiset hakukoneet lisättynä semanttisilla ominaisuuksilla
Monissa organisaatioissa on edelleen käytössä hakusovelluksia, jotka löytävät vain tarkat haut tietyllä hakukyselyllä. Toisin sanoen, jos hakukenttään kirjoitetaan ”ATR Soft”, hakusovellus löytää vain tulokset, jotka sisältävät ”ATR Soft” -merkit kyseisessä järjestyksessä. Käyttäjille voi olla erittäin turhauttavaa, jos pieniä kirjoitusvirheitä tai ylimääräisiä välilyöntejä ei suvaita ollenkaan hakutuloksia haettaessa. Joskus hakusovelluksen tehokas käyttö vaatii jopa laajaa tietoa ympäröivästä järjestelmästä, mikä ei ole tarkoituksenmukaista.
Nykyaikaisilla tekniikoilla on suhteellisen vaivatonta toteuttaa hakusovellus, jota on helppo käyttää, hallita ja kehittää. Askel lähemmäs nopeita ja intuitiivisempia hakukokemuksia on hyödyntää nykyaikaisia hakukoneita, kuten Solr tai Elasticsearch. Näissä hakukoneissa on sisäänrakennetut ominaisuudet, jotka mahdollistavat joustavuuden haun merkkijonoa syötettäessä. Hakukone voi esimerkiksi löytää osuvia tuloksia, vaikka niissä olisi kirjoitusvirheitä tai jos merkit tai sanat ovat eri järjestyksessä kuin haetuissa tuloksissa.
Monissa tapauksissa hakukoneiden sisäänrakennettujen perusominaisuuksien hyödyntäminen riittää saavuttamaan halutut edut. Vaativimmissa tapauksissa tekoälyllä toimivilla työkaluilla on mahdollista lisätä sovellukseen ihmisen kaltaista kielen ymmärtämistä. Semanttinen hakukone esimerkiksi ”ymmärtää”, että laiva on merellä liikkuva kulkuneuvo ja että alus on sen synonyymi. Semanttinen hakukone on suunniteltu ”ymmärtämään” nämä tosiasiat ja hakemaan tuloksia, jotka voivat liittyä kyselyyn, vaikka tulokset eivät sisältäisikään kyselyn sanoja. Semanttinen haku hyväksyy laajemman valikoiman kyselyitä osuvien tulosten löytämiseksi, mikä tekee hausta entistä vaivattomampaa ja intuitiivisempaa.
Opinnäytetyössäni tutkin semanttisen haun toteuttamismahdollisuuksia julkisen organisaation asianhallintajärjestelmässä. Voit lukea opinnäytetyöni, jos olet kiinnostunut perehtymään lähemmin semanttisen haun mahdollisuuksiin ja modernin hakusovelluksen luomiseen.
Tiimimme voi myös auttaa organisaatiosi hakusovellusten kehittämisessä. Voit tutustua osaamiseemme verkkosivujemme tekoäly ja koneoppiminen -osiossa.